Nagrody

fot. Więzienne siostry, reż. Nima Sarvestani 
 
 
NAGRODY PRZYZNAWANE NA FESTIWALU

  • Nagroda im. Marka Nowickiego
    Od 2003 roku Helsińska Fundacja Praw Człowieka przyznaje dokumentalistom nagrodę festiwalu za wybitne osiągnięcia w ukazywaniu praw człowieka w filmie. 
    W 2006 Zarząd Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka podjął decyzję o nadaniu tej nagrodzie imienia Marka Nowickiego (1947 – 2003), współzałożyciela i wieloletniego Prezesa Fundacji, współtwórcy Komitetu Helsińskiego w Polsce.

    W 2016 roku nagrodę im. Marka Nowickiego otrzyma Nima Sarvestani

    Nie ma drugiego dokumentalisty, którego filmy pokazywalibyśmy  z taką regularnością. Od 2010 roku każdy kolejny film Sarvestaniego pojawia się w grudniu na WATCH DOCS. Dokumenty tegorocznego laureata nagrody im. Marka Nowickiego wydają się być wprost stworzone dla naszego festiwalu. Urodzony w 1958 roku w Iranie Nima Sarvestani w wieku 26 lat opuścił rodzinny kraj i wyemigrował do Szwecji. Mimo zmiany perspektywy na zawsze pozostał wierny tematom, którymi zainteresował się pracując w Iranie jako dziennikarz. W 1992 roku założył w Sztokholmie własną firmę produkcyjną Nima Films, dzięki czemu w pełni kontroluje proces realizacji swoich filmów. Właściwie wszystkie jego dokumenty są zaangażowane społecznie – począwszy od „Vicious Circle” z 1995 roku, w którym zajmuje się losem kobiet i dzieci w państwie rządzonym przez Talibów, przez „Naked and Wind” (2004) poświęcony wyrzutkom irańskiego społeczeństwa, po „Iranian Kidney Bargain Sale” ujawniający mroczną stronę  irańskiego podejścia do transplantologii i „Ci, którzy powiedzieli nie”, filmowy hołd dla tysięcy Irańczyków zamordowanych w więzieniach podczas ideologicznej czystki niedługo po rewolucji. Ale od początku kariery tematem, który interesuje Sarvestaniego najbardziej, jest sytuacja kobiet w restrykcyjnych odłamach islamu. Począwszy od „Dead Man’s Guest” z 2001 roku o instytucji tymczasowych małżeństw wśród szyitów, aż po domkniętą właśnie trylogię poświęconą afgańskim kobietom: „Sprzedana”, „Za kratami nie nosimy burek” i najnowsze „Więzienne siostry”, filmy Sarvestaniego oferują szczery aż do bólu obraz społeczeństwa, w którym kobiety mogą poczuć się wolne jedynie w więzieniu. Świetne wyczucie opisywanych kultur, nieustępliwość w dążeniu do tak często skrywanej prawdy i ogromny talent narracyjny Sarvestaniego owocują jedynymi w swoim rodzaju dokumentalnymi filmami akcji, opowiadającymi historie naprawdę dziwniejsze niż fikcja, ale boleśnie prawdziwe. [kw]             

  • Filmografia
    2016 Prison Sisters
    2014 Those Who Said No
    2012 No Burqas Behind Bars
    2011 I Was Worth 50 sheep
    2008 On the Border of Desperation
    2006 Iranian Kidney Bargain Sale
    2004 Naked and Wind
    2001 Dead Man's Guest
    1998 Masoud
    1995 The Viscous Circle
    1995 The Sharp Pencil  

  • Nagroda WATCH DOCS - Konkurs filmów pełnometrażowych
  • Nagroda publiczności

Laureaci nagrody im. Marka Nowickiego:

2015 - Nick Broomfield

2014 - Joe Berlinger

2013 - Maria Ramos

2012 - Jafar Panahi

2011 - Zhao Liang

2010 - Frederick Wiseman

2009 - Wiktor Daszuk

2008 - Errol Morris

2007 - Rithy Panh

2006 - Marcel Łoziński

2005 - Maciej Drygas

2004 - Fabrizio Lazzaretti

2003 - Kim Longinotto


Laureaci nagrody WATCH DOCS w konkursie filmów pełnometrażowych:

2015 - Syryjska Love Story reż. Sean McAllister oraz Behemot reż. Zhao Liang

2014 - Rich Hill reż. Andrew Droz Palermo i Tracy Droz Trago

2013 - Za kratami nie nosimy burek reż. Nima Sarvestiani

2012 - Anton tu obok reż. Ljubow Arkus

2011 - Lot Specjalny reż. Fernand Melgar

2010 - Karawana Kobiet reż. Nathalie Borgers

2009 - Nowi reż. Claudine Bories i Patrice Chagnard

2008 - Bądź grzeczny reż. Maria Augusta Ramos

2007 - Zwycięzcy i przegrani reż. Ulrika Franke i Michael Loeken

2006 - Niech pomszczę choć jedno z mych oczu reż. Avi Mograbi oraz Chodząc po linie reż. Peter Lom


Laureaci nagrody publiczności:

2015 - Mów mi Marianna reż. Karolina Bielawska

2014 - Rodzeństwo jest na zawsze reż. Frode Fimland

2013 - Strefa bezpieczeństwa: pola śmierci Sri Lanki reż. Callum Macrae

2012 - Nazywaj mnie Kuchu reż. Katherine Fairfax Wright, Malika Zouhali-Worrall

2011 - Białoruski Sen reż. Ekatarina Kibalchich

2010 - Winny z założenia reż. Roberto Hernandez, Geoffrey Smith

2009 - Tybet w pieśni reż. Ngawang Choephel

2008 - Latawce reż. Beata Dzianowicz

2007 - Most nad Wadi reż. Barak Heyman i Tomer Heymann

2006 - Walki uliczne reż. Marshall Curry

2005 - Dzieci z Leningradzkiego reż. Hanna Polak i Andrzej Celiński