Kto ma prawo do dobrego jedzenia? Dyskusja po projekcji filmu „Republika świerszczy”

Kto ma prawo do dobrego jedzenia? Dyskusja po projekcji filmu „Republika świerszczy”

Międzynarodowe konwencje gwarantują wszystkim ludziom prawo do godnego życia, w tym prawo do wyżywienia. Tylko co to właściwie znaczy? Czy jest różnica między wyżywieniem a dobrym jedzeniem? Czy dobre jedzenie powinno być smaczne, czy wystarczy, że jest pożywne? Na ile nasze gusta żywnościowe muszą się zmienić z wyboru, żebyśmy nie musieli ich zmieniać z konieczności? 

Patrycja Wanat - dziennikarka, zielarka, opiekunka zwierząt. Autorka podcastu "Tak rośnie jedzenie". Współpracuje z Radiem TOK FM, Wysokimi Obcasami, Dużym Formatem, Dzień Dobry TVN, Canal+, Helsińską Fundacją Praw Człowieka i festiwalem WATCH DOCS Prawa Człowieka w Filmie. Mieszka we Francji, gdzie uprawia warzywa i zajmuje się psio-kocio-kurzą rodziną. 

Justyna Zwolińska - prawniczka specjalizująca się w zagadnieniach związanych z polityką jakości i ochroną środowiska w rolnictwie, polityką żywnościową, Wspólną Polityką Rolną oraz dobrostanem zwierząt gospodarskich. Wykładowczyni i doktorantka w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Wykładowczyni na podyplomowych studiach „Prawo o żywności” na Uniwersytecie SWPS. Wieloletnia współpracowniczka organizacji pozarządowych zajmujących się rolnictwem, ochroną środowiska i zwierząt. 

Kaśka Maciąg - przede wszystkim wielbicielka prawdziwego jedzenia, intensywnych smaków i kuchenna podróżniczka. Od 10 lat związana z warszawską Kooperatywą Dobrze, gdzie codziennie ma okazję do rozmów z rolnikami i dostawcami i kulinarnych eksperymentów na lokalnych i sezonowych warzywach i owocach. Sztandarowym działaniem Kooperatywy jest prowadzenie sklepów spółdzielczych ze zdrową żywnością, które tworzą praktyczną alternatywę wobec sieciówek, supermarketów i drogich sklepów ekologicznych. 

Michał Piosik - partner zarządzający funduszu AC/VC, współzałożyciel akceleratora startupów foodtech.ac, seryjny przedsiębiorca, ex-restaurator, ojciec dwójki dzieci, poległy wakeboarder (ale ciągle walczący), chciałby być filozofem. Wraz z kolegą ze studiów, Piotrem Grabowskim założyli pierwszy akcelerator startupów dla branży spożywczej w Polsce: foodtech.ac. Wyszukują, szkolą i pomagają finansować startupy, które zmienią branżę spożywczą na bardziej roślinną i przyjazną środowisku. W portfolio mają takie produkty jak Roślinnego Qurczaka, farmy wertykalne Listny Cud, czy nabiał z fasoli It's Bean.

Udział bezpłatny
07.12.2023Czw.19:45

Prowadzenie: Patrycja Wanat 

Udział wezmą: Justyna Zwolińska, Kaśka Maciąg, Michał Piosik 

Organizator
Współfinansowanie
Partnerzy i patroni medialni: