Chleb nasz powszedni

Chleb nasz powszedni

92' 2005
reż.: Nikolaus Geyrhalter

Czy żywność jest takim samym towarem, jak każdy inny? Mega fabryki białka: od podwodnych farm łososi po bezkresne gaje oliwne – widowiskowa i bezlitośnie precyzyjna wiwisekcja współczesnego przemysłu rolnego.  

Geyrhalter przyzwyczaił nas już do tego, że potrafi odnaleźć piękno w miejscach, do których zazwyczaj boimy się zaglądać. „Chleb nasz powszedni” bez słowa komentarza odsłania kulisy powstawania produktów żywnościowych trafiających na nasze stoły. Witajcie w świecie, w którym jedzenie jest przede wszystkim towarem: powtarzalnym, masowym i tanim. Niezależnie od tego, czy chodzi o produkcję białka zwierzęcego czy roślinnego, proces jest w pełni zautomatyzowany, zależny od procedur i pozbawiony emocji. Nawet ludzie przypominają tu maszyny. Gigantyczne przedsiębiorstwa spożywcze prezentują się imponująco w perfekcyjnych kadrach Geyrhaltera. Ale czy na pewno chcemy, żeby właśnie tak wyglądał nasz chleb powszedni? I czy jest inny sposób na wykarmienie świata? 

Konrad Wirkowski 

Festiwale

2005 IDFA (Special Jury Award) 
2006 Visions du Reel (John Templeton Prize) 
2006 Hot Docs (Honorable Mention) 
2006 Sheffield Doc/ Fest 
2006 Ji.hlava (Special Jury Award) 

Bilety i karnety
92' 2005 Austria
Reżyseria
Nikolaus Geyrhalter
Zdjęcia
Nikolaus Geyrhalter
Montaż
Wolfgang Widerhofer
Produkcja
NGF - Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion GmbH
Projekcje w kinie
Organizator
Współfinansowanie
Partnerzy i patroni medialni: